Innovatielab 2019: Moskeeonderwijs

Jaarlijks organiseren wij een tweedaags innovatielab rondom een thema dat een uitdaging vormt voor de Nederlandse moslimgemeenchap. Door experts, mensen uit het veld en ambitieuze jonge moslims met elkaar te verbinden worden innovatieve oplossingen bedacht én uitgevoerd.

Moskeeonderwijs

In de eerste editie van ons innovatielab staat het moskeeonderwijs in Nederland centraal. Nederland telt meer dan 500 moskeeën die naast het dienen als gebedshuis vaak ook voorzien in weekendonderwijs op het gebied van de Arabische taal en islamitische basiskennis. Uit literatuuronderzoek en gesprekken met moskeebestuurders blijkt dat veel moskeeën moeite hebben om het onderwijs naar tevredenheid in te richten. Uitdagingen variëren van het ontbreken van een samenhangend curriculum tot het vinden van bekwame docenten.

Tijdens het tweedaagse innovatielab gaan deelnemers onder leiding van mensen uit het veld en inhoudelijke experts aan de slag om innovatieve oplossingen te bedenken om het moskeeonderwijs in Nederland van een kwalitatieve impuls te voorzien. De ontwikkelde oplossingen worden op de tweede dag gepresenteerd aan een publiek bestaande uit diverse stakeholders waaronder docenten, bestuurders en experts. De winnaars worden door NMD begeleid om een pilot van hun oplossing ook daadwerkelijk uit te voeren.